Chaczapuri i inne gruzińskie pieczywo

Na każdym rogu można spotkać piekarnię, a tam chaczapuri, lobiani i inne gruzińskie pieczywo. Czasami, gdy dostaję jakieś info z Polski, że otworzyli nową gruzińską piekarnię, bardzo się cieczę. Fajnie, że się ta kultura rozrasta. A potem słyszę, że sprzedają tam chaczapuri z wiśniami. I aż mi nie chce się wierzyć, bo drodzy czytelnicy chaczapuri jest tylko z serem.

Chaczapuri i inne gruzińskie pieczywo

chaczapuri-pieczywo-wypieki-gruzinskie

Nazewnictwo wypieków gruzińskich

Gdy opowiadam tę historię moim gruzińskim przyjaciołom, widze jak rozszerzają im się źrenice i pytają: dlaczego? Przecież chaczapuri jest tylko z serem. Oni traktują to dość poważnie i trudno jest im uwierzyć, że ktoś zmienia ich tradycje. W Gruzji jak coś ma w środku inne składniki niż ser, to ma też inną nazwę. Tak jaby naszą jagodzianką nazwał ktoś bułkę z serem. Stąd dzisiejszy wpis, żeby trochę sytuację rozjaśnić. Zaczniemy od popularnego i pysznego serowego placka chaczapuri.

Chaczapuri gruziński placek z serem

Z luźnym tłumaczeniu chaczapuri to chleb z serem. Mamy różne rodzaje chaczapuri w zależności od pieczywa i tym samym kształtu, ale też dodatków, tzn. zawsze bazę będzie stanowił ser, ale może być go większa ilość, może być pomieszany z jajkiem.

Khaczapuri

Wśród gruzińskiego pieczywa z serem znajdziemy:

Imeruli chaczapuri – najbardziej popularne, okrągłe, drożdżowe ciasto z serem w środku. Można kupić je w piekarni lub w restauracji.

Penowani chaczapuri – kształt kwadratu, zazwyczaj zawijany i wygląda jak koperta. Ciasto w smaku przypomina trochę francuskie, jest kruche, według mnie smaczniejsze niż imeruli, ale to tylko kwestia gustu.

Megruli chatchapuri – wyglądam przypomina Imeruli. Okrągłe, ale ma dodatkowy ser na wierzchu. Dla fanów sera to chyba jeden z lepszych wyborów.

Guruli chatchapurli to jest z dodatkowo z jajkiem w środku. Czasami ma kształt półksięzyca a czasem jest okrągłe tak jak Imeruli.

Chaczapuri adżaruli – tego raczej nie dostaniecie w piekarni. Chleb w kształcie łódki wypełniony w środku serem, sadzonym jajkiem i czasem odrobiną masła. Ten rodzaj pochodzi z gruzińskiego regionu Adżaria, stąd nazwa, ale ten wypiek gruziński można spotkać w każdej części kraju.

ajaruli khaczapuri

Lobiani — pieczywo z fasolą w środku, fasola, czyli lobio jest w Gruzji bardzo popularnym składnikiem. To pieczywo spotykałam w różnych kształtach, często wygląda jak imeruli – jest okrągłe, czasem podłużne, albo kwadratowe w kształcie kwadratu.

Znajdziecie też takie z mięsem w środku – Kubdari, ze szpinakiem, ziemniakami, buraczkami, z botwinką czy grzybami.

Wypieki gruzińskie – rodzaje

Ten rodzaj pieczywa jest tylko w wersji wytrawnej. Nie zdarzają się takie ze słodkim nadzieniem. Są tu bułki słodkie lub z owocami w środku, ale wyglądają inaczej i też inaczej się nazywają. Niestety nie znam wszystkich i przez to nie znajdują się tu wszystkie w zestawieniu. Te są najbardziej powszechne i popularne. Takie nadziewane botwinką są bardzo rzadko dostępne w mojej okolicy, ze szpinakiem i ziemniakami tylko od czasu do czasu.

Wypieki gruzińskie nazywane są w zależości od tego co znajdziemy w środku. Najlepiej smakują jedzone na ciepło od razu po zakupie lub zrobieniu. Dostępne prawie wszędzie w piekarniach i restauracjach. Choć wybór w każdej piekrani może być różny..

Bardzo często miejsca, w których sprzedają wypieki gruzińskie to małe piekarnie i przez cały dzień bułki są przygotowywane. Dlatego często można kupić je jeszcze ciepłe, a czasem chwilę trzeba poczekać, bo jeszcze się rosną w piekarniku. Sprzedawcy chęnie podgrzewają zimne już chaczapuri, bo najlepsze jest na gorąco. Czasem w ręce trudno utrzymać, a przy każdym kęsie ser lekko parzy w podniebienie, ale taki gorący, ciągnący się jest najlepszy.

Które pieczywo gruzińskie jest twoim ulubionym?

Zobacz też:

gruzinskie-wypieki-chaczapuri
Chaczapuri-gruzinskie-wypieki