Khaczapuri, lobiani, i inne wytrawne bułki w Gruzji

Na każdym rogu można spotkać piekarnię, a tam Khaczapuri, Lobiani i inne specjalności. I czasem, gdy dostaję jakieś info z Polski, że otworzyli nową gruzińską piekarnię, cieszy mi się gęba. Bo fajnie, że się ta kultura rozrasta. A potem słyszę, że sprzedają tam Khaczapuri z wiśniami. I aż mi nie chce się wierzyć, bo drodzy czytelnicy Khaczapuri jest tylko z serem.

Gruzja informacje praktyczne.

I gdy opowiadam tę historię moim gruzińskim przyjaciołom, widze jak rozszerzają im się źrenice i pytają, ale dlaczego? I gdy już tak rozmawiamy o pieczywie, pytam: czy bywa khaczapuri z czymś, ale jak to z czymś z serem. Nic więcej nie potrzeba. Oni traktują to dość poważnie i trudno jest im uwierzyć, że ktoś zmienia ich tradycje. Bo tu jak coś ma w środku inne składniki niż ser, to ma też inną nazwę. Stąd dzisiejszy wpis, żeby trochę sytuację rozjaśnić. I zaczniemy od tego, od czego rozmowa się zaczęła, popularnego i pysznego serowego placka.

Gruzja co warto spróbować.

Khaczapuri

Z luźnym tłumaczeniu chleb z serem. Mamy różne rodzaje khaczapuri w zależności od pieczywa i tym samym kształtu, ale też dodatków, tzn. zawsze bazę będzie stanowił ser, ale może być go większa ilość, może być pomieszany z jajkiem.

Khaczapuri

I tak mamy:

Imeruli Khaczapuri – najbardziej popularne, okrągłe, ciasto z serem w środku. Można kupić je w piekarni lub w restauracji.

Penowani Khaczapuri – kształt kwadratu, zazwyczaj zawijany i wygląda jak koperta. Ciasto w smaku przypomina trochę francuskie, jest kruche, według mnie smaczniejsze niż imeruli, ale to tylko kwestia gustu.

Megruli Khatchapuri – wyglądam przypomina Imeruli. Okrągłe, ale ma dodatkowy ser na wierzchu.

Guruli Khatchapurli to jest z dodatkowo z jajkiem w środku. Czasami ma kształt półksięzyca a czasem jest okrągłe tak jak Imeruli.

Khaczapuri Adjaruli – tego raczej nie dostaniecie w piekarni. Chleb w kształcie łódki wypełniony w środku serem, sadzonym jajkiem i czasem odrobiną masła. Ten rodzaj pochodzi z gruzińskiego regionu Adjaruli, ale można je zjeść w każdej części kraju.

ajaruli khaczapuri

Lobiani — pieczywo z fasolą w środku, fasola, czyli lobio jest w Gruzji bardzo popularnym składnikiem. To pieczywo spotykałam w różnych kształtach, często wygląda jak imeruli – jest okrągłe, czasem podłużne, albo kwadratowe w kształcie kwadratu.

Znajdziecie też takie z mięsem w środku Kubdari, ze szpinakiem, ziemniakami, buraczkami, choć najczęściej z botwinką, grzybami.

Ten rodzaj pieczywa jest tylko w wersji wytrawnej. Nie zdarzają się takie ze słodkim nadzieniem. Są tu bułki słodkie lub z owocami w środku, ale wyglądają inaczej i też inaczej się nazywają. Niestety nie znam wszystkich i przez to nie znajdują się tu wszystkie w zestawieniu. Te są najbardziej powszechne i popularne. Bo np. takie nadziewane botwinką są bardzo rzadko dostępne w mojej okolicy, ze szpinakiem i ziemniakami tylko od czasu do czasu. Ciekawe jest dla mnie np. to ze nie ma mieszanek w środku np. ziemniaków z serem. Czy szpinaku z serem. W środku zazwyczaj znajdziecie tylko jeden składnik.

Pieczywa te nazywane są w zależości od tego co znajdziemy w środku. Najlepiej smakują jedzone na ciepło od razu po zakupie lub zrobieniu. Dostępne prawie wszędzie w piekarniach i restauracjach. Choć wybór w różnych miejscach może się bardzo różnić.

Bardzo często miejsca, w których sprzedają te pieczywa to małe piekarnie i przez cały dzień bułki są wypiekane. Często można kupić je jeszcze ciepłe, a czasem chwilę trzeba poczekać, bo jeszcze się pieką. A nawet jeśli nie to sprzedawca bez problemu podgrzeje zimne już khaczapuri, bo najlepsze jest na gorąco. Czasem w ręce trudno utrzymać, a przy każdym kęsie ser lekko parzy w podniebienie, ale taki gorący, ciągnący się jest najlepszy.